Friday, 10 January 2014

Pentingnya Supplemen, Doktor Pun Amalkan

January 10, 2014
Saje nak share posting dari Dr Halina yang saya petik dari blog beliau....Untuk lebih details boleh baca kat sini ye...

supplement by doctor

Bila umur kita dah meningkat, dan kita semakin sibuk dengan kehidupan seharian sebagai ibu, isteri dan pekerja, namun, jangan sesekali kita mengabaikan kecantikan dan kesihatan diri sendiri. Sebab itulah bila umur dah masuk 30-an, wanita akan mula mencari supplemen yang sesuai untuk diri mereka bagi memastikan sekurangnya mereka dapat menjaga tubuh dan wajah mereka agar kelihatan bersesuaian dengan umur mereka.

Bukan sahaja untuk kepuasan diri sendiri, malah untuk dipersembahkan kepada suami juga agar suami tidak mencari yang lain. Selain tu, ianya juga dapat membantu wanita supaya sentiasa cergas dan dapat menjaga anak-anak dengan sebaiknya kerana diwaktu ini, anak-anak yang sedang membesar adalah sangat aktif. Oleh itu, ibu-ibu perlu sentiasa aktif dan cergas agar dapat menjaga anak-anak dengan sebaiknya.

Jadi, nampak tak kepentingan supplemen di sini? Selain pemakanan yang seimbang, gaya hidup yang sihat, supplemen adalah suatu keperluan di zaman ini kerana tidak semua vitamin dan mineral yang kita perlukan boleh didapati dengan mudah dari pemakanan seharian kita. Oleh itu, jangan lah anda memandang remeh tentang pengambilan supplemen ini, jika anda betul-betul sayangkan diri anda...

Bagi saya dan keluarga, semestinya SHAKLEE pilihan kami...Bagaimana pula dengan anda? Ingin mencuba SHAKLEE? Hubungi sahaja kami di sini..Anda pasti akan temui supplemen yang bersesuaian dengan diri anda, malah yang TERBAIK untuk keluarga anda juga. Jadi, apa tunggu lagi??? Dapatkan SHAKLEE HARI INI juga!!!

rangkaian produk Shaklee
*********************
STARS Shaklee contact info

Wednesday, 8 January 2014

Jemputan Allah untk Menjadi TetamuNya...

January 08, 2014
Alhamdulillah...dapat juga kami jemputan dariNya tahun ni. Hampir 3 tahun hajat tertunda kerana masalah injection menyebabkan hajat kami untuk kesana dahulu terpaksa ditunda. Dulu masa duduk kat Miri, kami dah nak g juga, duit deposit pun dah bayar sikit, tapi disebabkan saya tak amik injection lagi dan time tu saya mengandung, maka tak dapat la pergi (nasib dapat balik refund hihihi)..

Tahun 2013, tiba-tiba terdetik rasa nak pergi. Terus cakap kat en asben, tahun ni kita mesti pergi jugak. So mencarila kami agen, cukupkan duit semua. Planning asal nak pergi 1st trip lepas musim haji, tapi lepas ditimbang balik, so kami ikut trip orang g bulan Januari 2014. Kebetulan adik yang duduk di dubai tu pun balik Malaysia, dan pertengahan bulan Januari 2014 baru balik ke sana, so just nice jela sebab kami plan nak singgah Dubai masa on the way balik ke Malaysia dari Jeddah nanti. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan..

Kami riki 3 agen je, iaitu Rayhar Travels & Tours, POTO Travels & Tours dan juga Andalusia. Mula memang nak pergi dengan Andalusia, tapi mungkin Allah nak permudahkan, Dia pertemukan saya dengan seorang hamba Allah ni. In short, tak jadi la kami pergi dengan Andalusia (tak nak cerita sebabnya, tak mau mengaibkan sesiapa). Then try tanya dengan Rayhar sebab sokmo lalu depan opis dia yang terletak kat tepi jalan Kemaman tu. Pergi jugak tanya, tapi quotation yang diorang bagi sangat lambat. 

So kami carila back up, tanya kat POTO Travels. Hanba Allah yang saya jumpa tu syorkan pergi dengan POTO ni, tapi masa dia cakap tu saya tak amik pot sangat sebab macam tak femes nama company ni, tapi maybe Allah memang nak aturkan kami pergi dengan POTO, entah macam mana satu hari terlintas news tentang POTO ni time saya tengah tengok fb. Terus saya kontek diorang, tanya tentang package semua dan bagitau plan kami yang nak stop over kat Dubai for few days.

Kalo dah memang ditentukan, segalanya akan mudah. Kebetulan flight yang POTO guna, iaitu flight Etihad memang transit kat Abu Dhabi, yang terletak lebih kurang 1 jam ++ dari Dubai, so memang sejalan la, tak perlu beli tiket asing pulak. Jadi, plus minus segalanya, kami pun dapat la harga pakej yang dirasakan tidak terlalu mahal, dan bersesuaian dengan bajet kami. Bila cek dengan POTO, katanya hotel pun tak berapa jauh dari masjid, so okla..Yelah, kami bawa anak 2 orang, so bab penginapan ni perlu juga diambil berat. Budak-budak kalo penat nanti macam-macam la ragam..biasala kan...

Berurusan dengan pihak POTO juga sangat mudah. Pekerja mereka sangat ramah, sangat membantu, malah tak lokek nak share apa sahaja mengenai segalanya. Macam saya ni, 1st time pergi, so memang tak tau la nak expect apa. En asben pulak dah pernah pergi, few years back (dekat 5-6 tahun yg lalu kot), so atlis dia dah ada idea la camne keadaan kat sana. Jadi bila denganr cerita dari pihak POTO, atlis tau la sikit2 dan boleh bayangkan la.

Kini, hanya tinggal seminggu je lagi sebelum kami berangkat ke sana. Persiapan masih belum lengkap sebab minggu ni kami masih bertravel ke sana sini. InshaAllah hari Ahad ni akan pack barang betul-betul. Hopefully semua barang adalah. Kami hanya ada hari ahad dan selasa je nak pack barang sebab isnin saya ada appointment dengan doktor, then nak g melawat kakak ipar yang bakal bersalin pada tarikh tersebut.

Saya sangat berharap dapat melaksanakan segala ibadah disana dengan sempurna. Cabaran sememangnya ada, terutama sekali bila membawa anak kecil, tapi InshaAllah Dia akan permudahkan. Saya juga berhajat supaya dapat berdoa dikesemua tempat yang mustajab doa, tak dapat semua, atlis sebahagian daripadanya, memandangkan julung-julung kali dapat menjejak kaki di sana. Mohon sangat dipermudahkan segalanya....

Semakin dekat hari berangkat, semakin terasa kerinduan pada Rasullulah. Terasa sangat seperti dipanggil-panggil. Allahuakbar...Tak sabar rasanya hati ini...Dengan ini, saya ingin memohon sepuluh jari meminta maaf kepada anda semua yang membaca dan mengikut blog saya, serta pernah berurusan dengan saya, jika ada terkasar bahasa atau terasa hati dan sebagainya, harap maafkan saya....InshaAllah panjang umur kita berurusan lagi ye....

umrah-dubai 2014
makam Rasulullah yang dirindui
umrah-dubai 2014
Travel agent kami - POTO Travel & Tours
umrah-dubai 2014
Kaabah yang kelihatan seperti memanggil-manggil
umrah-dubai 2014
Dubai- stop over for family holiday
Sepanjang kami disana, business kami tetap berjalan seperti biasa. Anda jangan bimbang, order anda akan tetap dihantar kepada anda seperti biasa. 

Sepanjang bulan ini juga, saya telah menganjurkan pertandingan untuk kumpulan saya Shaklee STARS, dan hadiah yang ditawarkan agak lumayan, malah diterbangkan jauh dari Dubai. Anda pasti berminat untuk menyertainya jika anda tahu betapa mudahnya dan lumayannya hadiah yang ditawarkan. Jadi, jangan segan-segan, hubungi saya segera untuk mengetahuinya. Tarikh tutup penyertaan adalah 25hb Januari 2014...

STARS Shaklee info

Monday, 6 January 2014

Safety Harness Bag For Kids

January 06, 2014
Korang pernah tengok safety harness bag ni tak? Dulu, few years back, masa mula-mula orang gunakan kat Malasia ni, macam la tanggapan orang ramai. Biasa la tu orang kita kan. Ada yang kata macam ikat anjing la, padahal yang paki tu anak kita. Tapi lama-lama hilang la isu tu begitu sahaja. Biasa la tu. Benda baru, ofkos ada je yang tukang komennya kan...

Personally, saya pun masa mula tengok, macam tak berapa berkenan la...Sebab rasa kesian gak kat anak tu sebab kena ikat dan tak bebas berlari sana-sini. Time bag bertali ni keluar, anak saya baru sorang, blong je, dan blong time kecik dulu bukan jenis suka berlari sana-sini kalo kami g berjalan kat Mall. Mesti pegang tangan/duduk dalam stroller.

Tapi now, bila dah ada adik acad, dia memang sangat aktif. Kalo g je mana-mana Mall, mesti nak berlari sesuka hati dia. Dan blong pun sama je sekarang. Tapi nasib baik la TMC kat Kerteh tu kosong je pada hari-hari biasa, so tak de la risau sangat. Kalo diorang buat perangai begitu di Mall kat KL ni, atau paling dekat pun kat Kuantan, memang kena cubit la jawabnya. Bukan pe, Malaysia sekarang ni pada saya tak berapa selamat, kes penculikan budak kerap sangat berlaku. Jadi pada saya biarlah anak saya menangis sebab tak dapat bebas berlari, daripada saya menangis menyesal kehilangan mereka...Ok, emosi sudah....hihihi

Nak cerita tentang bag tu sebenarnya. Memandangkan pertengahan bulan ni, kami sekeluarga, InshaAllah akan bertolak ke Mekah untuk menunaikan umrah, jadi en asben telah mencadangkan supaya dibeli la bag itu, untuk digunakan ketika bersolat di Masjid. Yelah, kat sana keadaannya mesti orang ramai. Kalo g masjid kat Malaysia ni, time mama solat, memang biasala adik acad akan berjalan ke sana sini, tapi stil dekat-dekat mama la. Kat sana nanti, buatnya dia buat perangai macam tu, kalo papehal terjadi, kan susah huhuhu

So kami pun belilah bag itu, dengan intention untuk pakaikan pada adik acad time mama solat. Harap bag tu dapat bantu mama solat dengan khusyuk kat sana nanti dan adik acad pun tak meraga
m sepanjang kami berada di sana nanti. Peluang keemasan ini, takkan kami sia-siakan...

Tetapi...

Masalahnya sekarang, adik acad tak mo paki bag tu...Macam-macam cara dah pujuk dia pakai, tapi still tak mau.."Takut...takut..." katanya...Ntah pe la yang ditakutkannya, entah la...Ada masa seminggu lebih ni je lagi nak train dia pakai bag tu, harap berjaya la. Semoga segala urusan kami disana dipermudahkan dan umrah kami diterima olehNya...Aminnn....

safety harness bag for kids
kecik je bag ni...nasib adik acad kecik je orgnya hihihi
safety harness bag kid
Macam ni la cara pkai bag tu
safety harness bag kid
Specificasi bag n tali nya..
sandal bright color kid
sandal adik acad utk dibawa ke sana...bright color, senang nak cari nnt...
Doakan kami selamat pergi dan selamat pulang ye.... ^___^


Thursday, 2 January 2014

Pil Susu On Sales....Alfalfa Shaklee...

January 02, 2014
pretty breastfeeding mummyCalling for all breastfeeding mommies....

Januari 2014 Shaklee sales...Alfalfa Complex....Salah satu vitamin yang sememangnya sinonim dengan pengeluaran susu badan....Ramai yang dah mencubanya secara konsisten, dan sangat berpuas hati dengan hasil yang diperolehi. Ada yang sampai terpaksa stopkan kejap pengambilannya sebab susu dah banyak sangat.
alfalfa complex shaklee
TAPI....

Betul ke Alfalfa Complex ni penyebab susu badan jadi banyak? Banyak sampai melimpah-limpah macam air terjun tu? Sungguh ke? Atau sekadar propa penjual Shaklee yang nak melariskan produknya sahaja?

Jawapannya...

Obvious SALAH dan BUKAN. Bila menyusu, kita mesti sentiasa ingat dan pegang konsep demand dan supply dalam penyusuan ni. Apa maksudnya? Maknanya di sini, ibu menyusu perlu kerap menyusukan atau mengepam susu mengikut jadual yang dicadangkan oleh pakar penyusuan. Bila ibu kerap mengosongkan payudara (melalui penyusuan/mengepam), sekaligus otak dan badan akan dapat rasakan keperluan and permintaan yang tinggi terhadap susu, seterusnya ianya akan dihasilkan dengan banyaknya. 
Jika ibu malas atau menyusukan/mengepam susu dalam jarak masa yang panjang, badan tidak dapat merasakan kepentingan menghasilkan susu yang banyak. Bila ini berlaku, sekaligus menyebabkan penghasilan susu juga tidak banyak. Inilah yang kerap melanda ibu-ibu menyusu yang sering mengadu tiada/susu badan sedikit. Maka mula la episod mencari milk booster disana sini oleh si ibu itu.

Jadi, kenapa orang selalu mengaitkan alfalfa dengan penghasilan susu badan yang banyak? Ini kerana alfalfa memang memang membantu dapat penghasilan susu badan, tetapi hanyalah sebagai pemangkin sahaja dan bukanlah faktor utamanya. Jadi ibu-ibu masih perlu merajinkan diri untuk bangun menyusukan bayi/mengepam jika berjauhkan dengan bayi, dan bukanlah bergantung 100% kepada milk booster ini. Kerana, sememangnya tiada short-cut dalam penyusuan badan....

Namun, saya pasti ibu-ibu pasti dapat lakukannya kerana terdapat 1001 kebaikan dalam susu ibu serta faedah-faedah lain kepada para ibu...Sesungguhnya susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi kita....

Note : Jangan lepaskan peluang mendapatkan Alfalfa Shaklee pada yang sedang dalam promosi di sepanjang bulan Januari 2014 ini kerana kebaikan Alfalfa Shaklee bukan sekadar untuk penyusuan sahaja ye....Ingat tahu lebih lanjut?? Hubungi saya untuk info yang lebih detail.....


JANGAN KETINGGALAN!!! ≥Ö‿Ö≤

Wednesday, 1 January 2014

Tahun Baru, Baby Baru...

January 01, 2014
Tahun baru 2014 menjelma juga...

Mesti ramai yang dok pasang azam baru kan...Biasa la tu, tiap tahun mesti macam tu..tapi tercapai ke tak, sendiri jela yang boleh tafsirkan di hujung tahun nanti...

Azam saya tahun ni? Tak banyak, satu je...

Nak jaga baby Shaklee saya yang semakin membesar ni...sebelum baby yang sebenar dilahirkan Insha Allah dalam bulan Ramadhan tahun ni..(saya suka bersalin dalam bulan Ramadhan walaupun lepas tu pulun nak ganti puasa, sebab bulan Ramadhan syaitan semua kena ikat, so baby akan selamat dari segala gangguan...InshaAllah...)

Semoga tahun ini akan memberi lebih makna, lebih rezeki, lebih bermanfaat kepada kita semua dan dalam masa yang sama kita semua turut menambah dan mempertingkatkan amal ibadah masing-masing agar kita menjadi umat Islam yang lebih soleh/solehah...Bersamalah kita mengambil pengajaran yang berlaku di sekeliling kita dan menganggapnya sebagai satu peringatan buat kita semua agar kita tidak terus lalai dibuai mimpi...

Salam tahun baru dari kami di sini...khas untuk anda semua.....

Semoga tahun ini kesihatan anda juga lebih baik berbanding tahun sebelumnya...semestinya dengan SHAKLEE hihihi....